Sunday, 29 December 2019

Bahasa Arab Perlu Ditekankan Sejak Awal Persekolahan

SHARE


Oleh : Amiirullah Mansor

DUNGUN, 29 Disember- Kepentingan modul Bahasa Arab perlu diterapkan kepada pelajar sejak sekolah rendah lagi bagi mengatasi masalah komunikasi dalam bahasa tersebut apabila melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi terutamnya di Timur Tengah.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan Dan Pengajian Tinggi Negeri, Satiful Bahri Mamat berkata, pemasalahan menguasai Bahasa Arab yang dihadapi oleh para pelajar khususnya penuntut Universiti di Timur Tengah dapat dibendung dari awal.

“Pelajar yang mengambil peperiksaan UPSRI akan belajar subjek Feqah, Sirah, Tauhid dan sebagainya dalam Bahasa Arab.

“Bahkan kita akan memberi pendedahan awal berkaitan bahasa itu untuk dikembangkan ke peringkat sekolah menengah seterusnya ke Universiti,” katanya.


Beliau berkata demikian ketika merasmikan Majlis Pendaftaran & Taklimat Sekolah Rendah Islam Darul Iman (SRIDI) Dun Paka di Dewan SRIDI Paka.

Beliau yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paka menjelaskan, pendidikan yang menggabungjalinkan antara modul konvesional dan modul pendidikan agama memberi impak positif terhadap pelajar.

“Di samping pelajar mempelajari mata pelajaran biasa, mereka juga diperkukuhkan dari segi ilmu keagamaan, adab, pemakaian dan amalan.

“Sekaligus dapat menghilangkan kerisauan ibu bapa terhadap anak-anak mereka terhadap perkara luar dari mata pelajaran,” jelasnya.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: