Saturday, 7 December 2019

200 Sukarelawan T-Volt ‘Turun’ Cuci Rumah Terjejas Banjir

SHARE
Sebahagian peserta bergambar bersama ahli Parlimen Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim sebelum berlepas ke Kampung La.


BESUT, 7 Disember- Seramai 200 Sukarelawan Terengganu (T-Volt) yang bernaung di bawah Urus Setia Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu Sejahtera turun padang membantu penduduk kampung membersihkan kawasan yang dilanda banjir, baru-baru ini.

Pengarah Sukarelawan T-Volt, Abdul Halim Chik berkata, operasi pasca banjir yang dilaksanakan memberi pendedahan baharu kepada para sukarelawan yang terdiri daripada pelajar dan individu persendirian.

“Selepas ditubuhkan tahun lalu dan selesai  taklimat keahlian T-Volt baru-baru ini, operasi ini menjadi misi pertama kami yang mengetengahkan visi pertubuhan yang menumpukan kesukarelawan kebajikan, khidmat sosial, rekreasi, alam sekitar dan kemanusiaan.
Abdul Halim Chik.

“Sedikit sebanyak usaha ini dapat membantu meringankan beban dan kesedihan penduduk kampung yang terjejas dengan banjir, baru-baru ini,” katanya kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika ditemui di Kampung La, hari ini.

Operasi berkenaan turut disertai agensi kerajaan dan badan bukan kerajaan seperti Angkatan Pertahanan Awam (APM), Polis DiRaja Malaysia (PDRM) serta Pejabat Kesihatan Daerah Besut, Jabatan Amal Malaysia serta penduduk kampung.
Sukarelawan T-Volt membersihkan kelas di Sekolah Kebangsaan Kampung La.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda PAS kawasan Besut, Muhamad Hakim Zukfikri yang menjadi koodinator bagi misi kawasan banjir menzahirkan rasa terima kasih atas penglibatan para sukarelawan.

“Kampung La di sini merupakan kawasan yang paling teruk ditenggelami di Hulu Besut. Ketika banjir tempoh hari, paras air naik setinggi kira-kira tiga meter. Boleh dikatakan tiap tahun dilanda banjir dan ini merupakan antara yang terbesar berlaku di sini.
Jabatan Amal turut serta membantu membaiki rumah yang rosak.

“Operasi baik pulih pasca banjir di sini telah bermula sejak tiga empat hari lalu dan hari ini ada dalam 30 peratus lagi yang kita cuba selesaikan terdiri daripada bahan buangan yang perlu dilupuskan, sampah di tepi-tepi jalan serta membaiki kerosakan,” katanya.

APM tidak ketinggalan berkerjasama dalam operasi pasca banjir.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: