Friday, 1 November 2019

Petronas Sokong Inisiatif Kerajaan Terengganu

SHAREKUALA NERUS, 31 Oktober - Petroleum Nasional (PETRONAS) menyokong inisiatif mulia kerajaan negeri  dalam  usaha meningkatkan kemahiran Bahasa Inggeris dengan mengadakan program TRENGLISH.

 Pengurus Besar Petronas Wilayah Timur, Datuk Wan Mohd Hasnan Abdullah berkata, syarikat tersebut telah menaja kegiatan berkaitan TRENGLISH di 50 buah sekolah yang terdiri daripada Kem Mega TRENGLISH, Kem Summer Junior Mega, Elaun aktiviti TRENGLISH, Akhbar-dalam Pendidikan The Star dan majalah TRENGLISH serta barangan.

“Ini adalah tahun keempat PETRONAS telah bekerjasama dengan Yayasan Terengganu dan Jabatan Pendidikan Terengganu untuk program yang bermakna ini. Adalah matlamat kami melalui perkongsian ini bahawa semua jurang pembelajaran dalam proses pembelajaran bahasa ditangani.

 “Kami berharap dengan sumbangan ini, pelajar akan bermotivasi dan menikmati pembelajaran Bahasa Inggeris. Kami tidak mahu mana-mana pelajar ditinggalkan kerana kami percaya bahawa setiap kanak-kanak layak mendapat pendidikan yang berkualiti,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutup Mega TRENGLISH Camp 2019 yang diadakan di Tabung Haji Hotel &  Convention Centre di sini pada hari ini.


Turut hadir ialah Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Negeri, Ustaz Haji Maliaman Kassim, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato'  Yahaya Ali, Pengarah Pendidikan Yayasan Terengganu, Haji Ishamuddin Hashim dan Wakil Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Haji Azman Othman.

Menurutnya, Bahasa Inggeris merupakan salah satu bahasa yang paling dominan dan berpengaruh serta medium penting untuk komunikasi dan perkongsian maklumat di seluruh budaya yang berbeza.

“Penguasaan bahasa Inggeris sangat penting dalam bertukar idea terutama dengan orang yang tidak berbahasa bahasa yang sama. Saya sangat percaya bahawa penting bagi remaja untuk meningkatkan kecekapan bahasa dan kemahiran komunikasi mereka. Keupayaan untuk menguasai bahasa Inggeris adalah kelebihan tambahan.

“Bahasa Inggeris membantu kita terus berhubung dan membolehkan kita mengakses maklumat yang lebih mudah. Impian kami adalah untuk mewujudkan persekitaran di mana pelajar berasa selamat dan selesa untuk bertutur dalam bahasa Inggeris dengan rakan dan guru mereka, sesuatu yang dapat dicapai melalui penyertaan aktif dalam aktiviti bahasa di sekolah,” ujarnya.

Beliau menambah, PETRONAS komited ke arah pendidikan dan pembangunan modal insan di Terengganu menerusi Program Penajaan Pendidikan PETRONAS atau PETRONAS Education Sponsorship Programme (PESP).

“Sejak tahun 2003, PETRONAS telah menaja 882 pelajar dari Terengganu untuk melanjutkan pendidikan tinggi di negara ini dan di luar negara. PETRONAS juga menaja 10 sekolah di Terengganu di bawah Program Sekolah Amanah dan 2085 pelajar di bawah Program Sentuhan Ilmu PETRONAS atau The Program and System Information Protocol (PSIP).

“Usaha-usaha ini adalah selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan United Nation 4, Pendidikan Kualiti yang bertujuan untuk memastikan pendidikan berkualiti yang inklusif dan saksama,” kata beliau.

Justeru itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada semua peserta dan jawatankuasa penganjur  di atas komitmen dalam program Mega TRENGLISH Camp 2019 dan dapat dicontohi pada tahun yang akan datang.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: