Tuesday, 12 November 2019

KALIMAT Gilap Sinar Kehebatan Umara & Ulama Silam Terengganu

SHARE

Mufti Terengganu menyampaikan cenderamata kepada salah seorang panel forum, Dato' Seri Abdul Hadi.KUALA TERENGGANU, 12 November- Program Kembara Melestarikan Itqan Al-Muluk bita'dil as-Suluk (KALIMAT) yang diadakan saban tahun mengingatkan rakyat Terengganu tentang betapa pentingnya penemuan batu bersurat yang membuktikan kemajuan peradaban Islam di negeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, program itu juga bertujuan menggambarkan tentang kehebatan para ulama dan pemimpin negeri Terengganu yang telah menggubal satu undang-undang perlembagaan negeri bagi mendaulatkan Islam seawal 1911 M.

“Undang-undang yang dinamakan Itqan Al-Muluk bita'dil as-Suluk ini digubal pada zaman Sultan Zainal Abidin ke-3 yang menunjukkan eratnya hubungan umara (pemimpin) dan ulama ketika itu.
 
Mohd Nor seru rakyat hayati kegemilangan Islam di Terengganu.
“Sejarah turut merakamkan kebijaksanaan gabungan ini memastikan Terenganu terus sejahtera dan selamat daripada ideologi ciptaan barat,” ucapnya sewaktu merasmikan Forum Multaqa Ulamak Nusantara di Dewan Konvensyen, Taman Tamadun Islam (TTI), hari ini.

Forum terbabit menampilkan Tokoh Maal Hijrah Terengganu, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang; Pengarah Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) Brunei iaitu Dr. Hambali Jalil dan Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam Wilayah Fatani Bahagian Pelajaran, Ma’mun Daud sebagai panel.
 
Dr. Hambali Jalil (tengah) dan Haji Ma’mun Daud (kanan) antara tokoh yang dijemput sebagai panel.
Mohd Nor turut berharap  program berkenaan dapat memberi kesedaran dan semangat untuk rakyat menghampirkan diri dengan para ulama.

“Disamping itu, rakyat dapat melihat besarnya peranan ulama dalam mengurus dan memimpin negeri, rakyat dan seluruhnya.

“Usaha ini juga diharapkan dapat melahirkan negeri yang Maju, Berkat dan Sejahtera kerana undang-undang ini telah mengangkat martabat Islam sebagai agama rasmi negeri ini sejak zaman berzaman,” katanya.

Program anjuran Jabatan Mufti Negeri Terengganu itu dihadiri lebih 300 peserta dari seluruh daerah.

Turut hadir ialah Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Yahaya Ali dan Mufti Terengganu, Sahibus Samahah Dato’ Dr. Zulkifly Muda serta pemimpin-pemimpin tempatan.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: