Wednesday, 2 October 2019

Rakyat Terengganu Bakal Nikmati Perkhidmatan 5G

SHARE
YB Ariffin Deraman mengadakan sidang media bersempena Karnival Inovasi ICT Peringkat Negeri Terengganu 2019 di Wisma Darul Iman
KUALA TERENGGANU, 2 Oktober - Rakyat Terengganu bakal menikmati perkhidmatan rangkaian teknologi selular generasi kelima (5G) pada tahun hadapan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman berkata, kemudahan infrastruktur bagi menyediakan kemudahan tersebut akan disiapkan dalam masa setahun.

“Daerah Kemaman menjadi salah satu sasaran dalam Terengganu daripada enam negeri yang dipilih tapi sebenarnya 5G untuk masa hadapan kita akan pergi seluruh negeri Terengganu.

“Kita tumpu Kemaman kerana kawasan tersebut kerana banyak terlibat dengan industri minyak dan gas (Oil and Gas),” jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alur Limbat  berkata demikian ketika ditemui selepas Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman, pada hari ini.

Menurutnya, kerajaan negeri dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia
(MCMC) akan membina infrastruktur yang dijangkakan pada tahun hadapan akan siap.

“Teknologi semakin berkembang dan untuk persediaan 5G kita sedang meningkat infra dari segi menara dan kabel  diseluruh ngeri .

“Kita akan bina menara yang  agak banyak pada tahun hadapan dan dijangka ada fasa satu, dua dan tiga . Apabila kemudahan infra mencukupi barulah  kita boleh bincang masalah 5G di seluruh negeri Terengganu,” kata beliau mengulas kenyataan Suruhanjaya Komunikasi Dan Multimedia (MCMC) berkait isu 5G kelmarin.

Oleh itu katanya, walaupun kos bagi membina infrastruktur untuk komunikasi agak tinggi  tetapi negeri Teregganu mesti membinanya untuk kemudahan rakyat.

“Tahun ini kita ada empat menara  yang sedang dalam  proses. Insya allah kita cuba siapkan dan selepas daripada ini  hak MCMC (SKMM) dan kerjasama pihak telekom yang ada.

“Kita cek semula tempat. Mereka tak boleh elak sebenarnya 5G ini. Maksudnya negara  yang nak kemajuan dari 3G, 4G ia akan pergi ke 5G,” tambahnya.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: