Saturday, 20 July 2019

Pelantikan Rania Masih Menjadi Tanya Tanya - Shaharizukirnain

SHARE
Shaharizukirnain Abd Kadir.
Oleh: Dzakaria Mohd Salleh

KUALA TERENGGANU, 20 Julai - Pelantikan Rania Zara Medina sebagai ahli Country Coordinating Mechanism (CCM) oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boo Chye sehingga sekarang masih menjadi tanda tanya.

Menurut Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir, kenyataan Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad yang mendakwa beliau tidak mengetahui mengenai pelantikan itu telah menimbulkan percanggahan antara keduanya.

''Lebih menghairankan apabila lantikan ini juga tidak melambangkan kredibilti dan integriti yang ada pada Rania sesuai untuk jawatan tersebut. Bagaimana seorang transgender dilantik mewakili negara?

"Lantikan ini jelas sekali hanya membuka ruang kepada pengiktirafan golongan ini secara berleluasa," tegasnya dalam satu kenyataan media baru-baru ini.

Justeru, Shaharizukirnain menggesa agar Timbalan Menteri Kesihatan  yang melantik transgender tersebut membatalkan pelantikan tersebut secepat mungkin.

Untuk rekod, CCM Malaysia ditubuhkan bertujuan menangani isu Human Immunodeficiency Virus (HIV) dan Acquired Immune Deficiency (AIDS) melalui sumbangan daripada Global Fund, sebuah organisasi antarabangsa.

Usahasama ini membabitkan penglibatan kerajaan, masyarakat, sektor swasta dan golongan pesakit.

Golongan sasaran adalah pengguna dadah melalui suntikan atau 'injecting drug users' (IDUs), pekerja seks (lelaki, perempuan dan 'mak nyah') dan lelaki yang melakukan seks dengan lelaki atau “men who have sex with men' (MSM).
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: