Thursday, 13 June 2019

Caj Percuma Wad Kelas Ketiga : Kerajaan Negeri Masih Berunding Dengan KKM

SHARE
Dr Alias Razak
KUALA TERENGGANU, 13 Jun - Kerajaan negeri sedang berusaha untuk memastikan rakyat Terengganu  yang berpendapatan rendah mendapatkan rawatan percuma wad kelas ketiga di enam buah hospital di seluruh negeri Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias Razak berkata, kerajaan negeri telah beberapa kali mengadakan rundingan dengan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) supaya permohonan untuk melaksanakan program rawatan percuma itu dapat dilaksanakan secepat mungkin.

"Kami beberapa kali telah mengadakan rundingan dengan pihak Menteri Kesihatan Malaysia dan pihak KKM sendiri,  memohon agar memberi laluan kepada kerajaan negeri melaksanakan program tersebut.

"Namun ia masih tertangguh kerana sebab-sebab tertentu. Bagaimanapun kerajaan negeri tidak berputus asa dalam usaha melaksanakan janji manifesto tersebut dan sedang berusaha gigih sehingga program tersebut dapat dilaksanakan dengan jayanya," jelasnya.

Bagaimanapun katanya tarikh baru untuk melaksanakan program tersebut masih belum ditetapkan sehingga kelulusan diperoleh dari pihak kementerian berkenaan.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi hari ini bagi mengenal pasti kelewatan pelaksanaan caj percuma wad kelas ketiga di enam buah hospital di seluruh negeri Terengganu.

Hospital berkenaan ialah Hospital Sultanah Nur Zahirah di Kuala Terengganu serta hospital di Dungun, Setiu, Besut, Kemaman dan Hulu Terengganu.

Dr Alias yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal mengharapkan agar pihak kementerian berkenaan membuka jalan dan memberi peluang seluas-luasnya kepada kerajaan negeri untuk melaksanakan program itu demi meringankan beban rakyat negeri Terengganu yang berpendapatan rendah.

Kerajaan negeri telah menyediakan peruntukan khas untuk program tersebut sebanyak RM17 juta termasuk program Kad Sejahtera bernilai RM500 setahun kepada keluarga daripada golongan miskin.

Peruntukan tersebut dinyatakan dalam ucapan Bajet 2019 oleh Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar di Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu di sini baru-baru ini.

SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: