Monday, 4 February 2019

Selamat Tahun Baru Cina : Bersama Membina Terengganu Maju Berkat Sejahtera

SHARE

Perutusan Menteri Besar Terengganu Darul Iman

Perayaan Tahun Baharu Cina merupakan satu perayaan penting bagi masyarakat Tionghua. Ia menandakan permulaan tahun baharu bagi kalendar masyarakat Cina dan tahun ini merupakan tahun khinzir. Masyarakat Tionghua percaya tahun ini bakal membawa banyak keuntungan dan kekayaan kepada mereka.

Di Terengganu, masyarakat Tionghua memberi sumbangan besar khususnya terhadap aktiviti pelancongan dan ekonomi. Mereka juga hidup aman dan harmoni dikelilingi oleh orang Melayu dan bangsa lain. Perbezaan agama, bangsa dan fahaman politik tidak menghalang mereka menjalankan aktiviti harian. Malahan, mereka saling bekerjasama apabila diperlukan.

Diharapkan keharmonian yang dirasai ini terus dinikmati oleh generasi akan datang. Semoga masyarakat Tionghua di Terengganu sentiasa bekerjasama dengan Kerajaan Negeri untuk melaksanakan program pembangunan kepada seluruh rakyat Terengganu. Bersama kita membangunkan dan membina Negeri Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera.

Akhir kata, mewakili Kerajaan Negeri Terengganu, saya mengucapkan Selamat Tahun Baharu Cina kepada seluruh masyarakat Tionghua di Malaysia khususnya Negeri Terengganu. Gong Xi Fa Chai! Xin Nian Kuai Le!

"Terengganu Maju, Berkat dan Sejahtera"
"Negeri Berkat, Rakyat Sejahtera"

Dr Ahmad Samsuri bin Mokhtar
Menteri Besar Terengganu
4 Februari 2019

登嘉楼州务大臣新年献词

华人农历新年是华人社会的重要传统节日。华人农历新年也是农历一年来的始端,一个美好的开始。今年是生肖猪的一年。华人社会相信今年将会为他们带来许多好运和财富。

在登嘉楼州,华裔社会为当地的旅游业和经济活动做了相当大的貢献。这里的华人也能够与当地的马来人以及其它族群和睦相处地生活。虽然有宗教,种族和政治理念的差异,但并不妨碍他们的日常活动。相反的,他们还会在需要时一起合作完成事项。

但愿各族和睦共处的风气能够一直延续到下一代。同时希望登嘉楼的华人社会能够经常与州政府合作,为所有登嘉楼人民实施发展计划。让我们一起发展和建设一个进步的,幸福和繁荣的登嘉楼州。

最后,我谨代表登嘉楼州政府,祝贺马来西亚和登嘉楼州的华裔同胞: 恭喜发财!新年快乐!

"进步的,幸福的和繁荣的登嘉楼州'
'州繁荣,人民幸福"

阿末三苏里博士
登嘉楼州务大臣
2019年2月4日
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: