Thursday, 22 November 2018

Sidang DUN Terengganu Bakal Saksi Pembentangan Bajet 2019

SHARE
Sumber foto: ManisFM
KUALA TERENGGANU, 22 November - Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu bakal menyaksikan Kerajaan Terengganu di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar membentangkan Bajet Terengganu 2019 yang mengutamakan kebajikan rakyat dengan memberi keutamaan kepada sebahagian manifesto PAS yang dijanjikan pada Pilihan Raya Umum Ke 14 (PRU14).

Yang Dipertuanya, Yahaya Ali berkata, yang pasti pembentangan bajet kali ini tidak akan membebankan rakyat dan ia merupakan hasrat kerajaan negeri sebagai satu berita baik untuk semua pihak.

Jelasnya lagi, kerajaan akan memberi perhatian kepada keutamaan perbelanjaan, apa yang utama untuk rakyat dan ia mesti sampai kepada rakyat.

“Kita tak nak orang kata dalam hal belanjawan ini tentang apa yang kita bercakap sebelum pilihan raya, berjanji itu dan ini tapi bila pelaksanaan tak dibuat. Justeru, kerajaan negeri akan buat yang terbaik insya-Allah untuk merealisasikan janji-janji tersebut.

“Belanjawan mestilah berasaskan kemampuan kerajaan, dari mana hasilnya dan ke mana akan dibelanjakan, yang boleh meninggalkan kesan kepada rakyat,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemu bual secara langsung oleh Manis FM, hari ini.

Katanya lagi, persidangan DUN yang berlangsung selama lima hari itu juga akan menyaksikan perbahasan bajet, soalan lisan dan bertulis berkait isu berbangkit  dan perbahasan rang undang-undang dan usul.

“Selain membahaskan bajet, kita juga akan berbahas tentang  rang undang-undang untuk pindaan iaitu pengunaan lambang yang berkaitan dengan institusi diraja, pindaan rang undang-undang keluarga Islam, rang undang-undang pentadbiran hal ehwal agama Islam dengan pindaan perjawatan dan rang undang-undang berkaitan tanah simpanan melayu.

“Kita juga akan membahaskan lima usul yang berkaitan rancangan pembangunan untuk 2019, bekalan air, penubuhan jawatankuasa pilihan pengurusan dewan, pelantikan  ADUN dan senator dari kalangan wanita,” ujarnya lagi.

Sementara itu, Yahaya berkata, pada persidangan kali ini, DUN Terengganu melalui peranan anggotanya dalam persidangan akan dipertingkatkan dari semasa ke semasa bagi meletakkan perjalanan sidang pada kedudukan terbaik berbanding negeri lain dan dihormati oleh semua pihak.

“Ini termasuklah memanjangkan tempoh persidangan dari empat hari kepada lima bagi memberi peluang kepada semua ADUN untuk membahaskan Belanjawan 2019,” jelas beliau.

Tambahnya, persidangan DUN untuk belanjawan itu juga mencipta sejarah apabila buat julung kalinya ADUN hanya perlu mengemukakan soalan dalam talian dan bukannya menggunakan kaedah lama menerusi surat bertujuan meningkatkan kecekapan mengurus dan mentadbir perjalanan DUN sekali gus menjimatkan masa selain menyahut seruan untuk mengurangkan penggunaan kertas.

Untuk rekod, Terengganu adalah negeri ketiga yang memperkenalkan e-Dewan selepas Selangor dan Perak.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: