Saturday, 17 November 2018

MDI Dapat Tempat Di Hati Masyarakat

SHARE
Dato' Seri Abdul Hadi Awang (kiri) menyampaikan hadiah kepada salah seorang murid MDI.
Oleh: Aziz Hambali

MARANG, 17 November - Madrasah Darul Iman (MDI) yang diasaskan oleh PAS Kawasan Marang terus mendapat tempat dalam kalangan ibu bapa yang inginkan pendidikan terbaik seiring pendidikan dunia dan akhirat bagi anak-anak mereka.

Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah (ALP) MDI, Ahmad Maaruf Ismail berkata, sambutan ibu bapa agak luar biasa misalnya permintaan bagi sesi kemasukan pelajar tahun 2019.

"Kita membuka permohonan pada 1 Jun yang lalu. Borang kemasukan yang perlu diisi oleh ibu bapa habis dalam masa 1 jam sahaja. Sehingga sekarang permintaan masih tinggi," katanya di Majlis Perasmian Bangunan Baru MDI di Kampung Titian Baru, semalam.


Dalam majlis itu, Bangunan Baru MDI dirasmikan oleh Ahli Parlimen Marang, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang. Beliau turut menyempurnakan gimik perasmian.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Ustaz Mohd Nor Hamzah, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ustaz Ariffin Deraman, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Berangan, Ustaz Sulaiman Sulong dan pemangku Ketua Dewan Ulama PAS Terengganu, Ustaz Ismail Osman.


Sementara itu, Mudir MDI, Mazlan Ibrahim ketika ditemui media berkata, pihaknya sentiasa berusaha memperkasakan lagi MDI bagi menjadikannya satu industri pendidikan yang berkualiti dari segi akademik, lebih-lebih lagi dari segi agama.

Justeru, menurut beliau, penubuhan MDI bertujuan untuk merancakkan lagi bidang pendidikan sepertimana pendidikan yang telah dilaksana oleh Rasulullah SAW.

"Masyarakat sekarang ini mencari satu formula untuk menyelamatkan anak-anak dari terjerumus ke dalam gejala sosial yang membimbangkan.

"Inilah keyakinan kita, pendidikan Islam dan keyakinan guru-guru kita untuk berusaha mendidik dan memartabat pendidikan sebaik mungkin.

"Kita telah ada 'produk' yang berjaya. Kita ada penerima Anugerah Kecemerlangan Tahfiz, adik Hamdan Syakirin. Kita ada pelajar terbaik yang menyambung pelajaran di Sekolah Menengah Agama (SMA) Mahmudiah dan sebagainya.

Sehingga kini pelajar MDI kesemuanya sudah mencecah 1,090 orang," ujarnya.

SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: