Saturday, 17 November 2018

Graduan Perlu Bijak Gunakan Media Baharu - Sultanah Terengganu

SHARE
Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah berkenan merasmikan Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di Dewan Al-Muktafi Bilal Shah, hari ini.

KUALA NERUS, 17 November - Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah hari ini mengingatkan graduan supaya memainkan peranan masing-masing untuk menangani masalah gejala sosial dan masalah moral tidak sihat yang kian menular dalam masyarakat.

Baginda bertitah, semua gejala itu mempunyai kesan negatif dalam usaha membangunkan masyarakat madani dan menaruh kepercayaan kepada graduan untuk memainkan peranan menangani penularan gejala sosial itu.

"Beta memandang serius terhadap gejala sosial dan masalah moral tidak sihat yang kian menular termasuk dalam kalangan golongan berpendidikan tinggi.

"Pada masa kini, penggunaan media baharu juga dilihat telah berkembang dengan pesat dan begitu pantas. Para graduan perlu bijak menggunakan media baharu demi kebaikan ummah.

"Malahan setiap isu dan perkara baharu yang diterima perlu dinilai secara objektif. Hal ini dapat mengukuhkan jati diri para graduan yang berpendidikan tinggi sebagai contoh kepada masyarakat," titah baginda ketika merasmikan Majlis Idul Ilmi Konvokesyen Ke-10 Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di Dewan Al-Muktafi Bilal Shah, di sini, hari ini.

Turut berkenan berangkat, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Hadir sama, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Yahaya Ali; Setiausaha Kerajaan negeri, Dato' A. Rahman Yahya; Pro Canselor UniSZA, Tan Sri Prof. Dr. Mohd. Yusof Md. Nor; Pengerusi Lembaga Pengarah universiti, Prof. Emeritus, Datuk Dr. Muhammad Nur Manuty dan Naib Canselor, Prof. Dato' Dr. Ahmad Zubaidi A. Latif.


Sultanah Nur Zahirah yang juga Canselor UniSZA bertitah, graduan dinasihatkan meneruskan jiwa kesukarelawan yang sememangnya telah dipupuk sepanjang berada di UniSZA.

"Jadilah insan yang dinamik dalam usaha membantu masyarakat di luar sana.Semarakkan budaya ilmu dalam kehidupan masyarakat, bantulah mereka dengan ilmu agar dapat terus hidup mendepani cabaran masa kini.

"UniSZA bukan sebuah institusi yang melahirkan graduan seperti robot yang dipasarkan semata-mata mengikut kepentingan pihak industri, tetapi demi memenuhi keperluan dan harapan semua pemegang taruh," titah baginda.

Seramai 2,359 graduan UniSZA diraikan dalam Majlis Konvokesyen Ke-10 di Dewan Al-Muktafi Billah Shah, UniSZA, Gong Badak, Kuala Nerus sepanjang tiga hari bermula hari ini.

Daripada jumlah itu, seramai 65 graduan dianugerahkan ijazah doktor falsafah, graduan sarjana (134), sarjana muda (1,641) dan diploma (999).

Majlis konvokesyen kali ini turut meraikan kumpulan graduan sulung bagi tiga program baharu iaitu, Sarjana Muda Sains Komputer (Komputer Internet), Sarjana Muda Kerja Sosial dan Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: