Tuesday, 27 November 2018

Bajet 2019 : Patuh Syariah Hanya Untuk Atlet Terengganu

SHARE
Wan Sukairi ketika sidang media pagi ini berhubung isu pematuhan syariah kepada atlet Terengganu yang turut menjadi perbualan netizen masa kini.

KUALA TERENGGANU, 27 November - Pemakaian patuh syariah kepada atlet sukan beragama Islam mulai 2019 hanya terpakai di Terengganu dan perkara ini telah disuarakan lebih awal kepada persatuan-persatuan sukan negeri serta disambut baik oleh mereka, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Pertubuhan Bukan Kerajaan negeri, Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah.

Katanya,  pihaknya juga menerima respon positif daripada ramai atlet dan menyatakan sokongan dengan keputusan kerajaan yang meletakkan agama Islam sebagai dasar yang menjadi pertimbangan paling tinggi tanpa meminggirkan kebajikan rakyat bukan Islam di negeri itu.

"Walaupun belum dilaksanakan, Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT) telah menyahut seruan untuk memastikan pemain muslim menutup aurat dalam setiap pertandingan bermula musim 2019.

"Langkah ini kemudian diikuti oleh Persatuan Ragbi Negeri Terengganu (PRNT) dan Persatuan Hoki Terengganu (PHT) yang menyatakan kesediaan mereka baru-baru ini.

"Kami juga berhubung dengan Ahli Lembaga Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) iaitu mufti Terengganu, Dato' Zulkifly Muda dan pihak yang membuat garis panduan pemakaian atlet untuk suatu keputusan yang diterima oleh semua termasuk pemakaian atlet renang, gimnastik dan bina badan," katanya dalam sidang media di Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-14 di Wisma Darul Iman, di sini, hari ini.Beliau berkata demikian ketika mengulas respon balas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang membantah keputusan Terengganu untuk melaksanakan pakaian patuh syariah dalam sukan di negeri ini.

Menurut Wan Sukairi lagi, Kerajaan Terengganu merakamkan terima kasih atas keprihatinan dan ulasan menteri berkenaan, bagaimanapun menegaskan keputusan itu berikutan dasar negeri ini yang meletakkan Islam sebagai tunggak pentadbiran serta semua aspek termasuk sukan.

"Dasar ini dilaksanakan dalam kerajaan termasuk dalam sukan. Kebajikan atlet merupakan kewajipan kerajaan dan kita mengambil inisiatif menjaga kebajikan bukan sekadar aspek lahiriah tetapi meliputi aspek dunia akhirat," katanya.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: