Thursday, 19 October 2017

Jawatankuasa Pembangunan Orang Asli Sungai Berua Ubah Hidup Orang Asli

SHARE


Jawatankuasa Pembangunan Orang Asli Sungai Berua, Hulu Terengganu akan menjadi satu pertubuhan yang bergerak aktif bagi mengubah kehidupan Orang Asli ke arah yang lebih baik dan tersusun.

Pegawai Daerah Hulu Terengganu, Azmi Razik berkata, sebagai pengerusi jawatankuasa tersebut, beliau akan melakukan sebaik mungkin untuk mengubah mentaliti serta cara hidup mereka setanding dengan Orang Asli di tempat yang lain.

Jelasnya antara yang terlibat dalam jawatankuasa tersebut adalah Pejabat Daerah Hulu Terengganu, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA),Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA).

"Jika dibandingkan dengan masyarakat Orang Asli di Kuala Lipis, Pahang, mereka lebih ke hadapan dari segi kebersihan, pendidikan dan corak kehidupan seharian..dan ini adalah pilihan mereka sendiri.

"Apa yang kita lihat di sini (Orang Asli Sungai Berua),mereka jauh ketinggalan terutama dari segi kebersihan dan kerohanian maka penubuhan jawatankuasa ini diharap dapat mengubah sikap mereka agar mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih baik.

"Kita sudah berbincang termasuk mengadakan mesyuarat bagi memperbaiki kehidupan mereka dengan melakukan beberapa penekanan tertentu termasuk memperbaiki sosio ekonomi mereka,"katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan perasmian Program Jaringan Komuniti Tautan Kasih Bersama Orang Asli Sungai Berua, baru-baru ini.

Program tersebut merupakan anjuran bersama Institut Penyelidikan Kenyir, Universiti Malaysia Terengganu(UMT), Pejabat Daerah Hulu Terengganu dan Jabatan Kemajuan Orang Asli bagi mengadakan pelbagai aktiviti bagi merapatkan jurang golongan itu mereka dengan masyarakat luar.

Tambahnya lagi,penubuhan jawatankuasa ini juga akan membantu para penyelidik mengumpul pelbagai maklumat untuk kajian-kajian mengenai masyarakat Orang Asli yang dijalankan oleh mereka.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: