Wednesday, 27 September 2017

Peroleh RM50 Ribu Sebulan Hasil Kuih Bulan Halal

SHARE

Seorang usahawan muda mampu memperolehi pendapatan kasar kira-kira RM 50,000 sebulan hasil menjual kuih bulan dan kuih bakul yang diusahakan di rumahnya setiap hari di Bukit Kuang, Chukai.

Haziqah NurulHuda Harun, 21 tahun dari kampung Bukit Kuang berkata, beliau mengusahakan perniagaan itu sejak 27 Februari 2015 lagi.

"Dulu saya menjual kuih bakul ini secara kecil-kecilan di rumah dengan menjual kepada kawan-kawan dan kini saya mengembangkan perniagaan saya 100 peratus memasarkan melalui laman sosial di facebook 'VictoryYaya Mooncake N Kuih Bakul'.

"Setelah saya menjual dalam laman sosial, perniagaan saya bertambah maju dan banyak tempahan dari seluruh Malaysia dan luar negara dengan permintaan yang tinggi," katanya.

Beliau merupakan Orang Kelainan Upaya ( OKU ) yang lumpuh kakinya akibat demam panas tetapi beliau tetap gigih dan berusaha untuk mencari pendapatannya sendiri dengan menjual kuih dirumah dan dalam laman sosial.

"Saya bersyukur atas kudrat illahi, kerana buat masa sekarang hasil pendapatan saya sudah mencecah RM 50,000 sebulan manakala keuntungan juga bersih selepas dikira dengan modal dan mampu bayar gaji pekerjanya seramai lapan orang," ujarnya.

"Selain daripada itu, tidak lupa dengan kata-kata pelanggan saya yang selalu memberi dorongan dan sokong agar perniagaan bertambah maju serta pendapatan semakin meninggkat," katanya.


Menurut Haziqah, beliau belajar resepi kuih bakul dan kuih bulan daripada sahabatnya yang belajar di Beijing.

"Saya memasarkan kuih bulan dan juga kuih bakul halal dengan menggunakan bahan-bahan yang dijamin halal dan bersih," katanya.

Haziqah berkata, hasil pendapatannya itu akan dibahagikan untuk beliau menyimpan dijadikan modal lagi bagi memperluaskan perniagaannya pada masa akan datang.

"Saya ingin memperluaskan lagi pernigaan saya menjual kuih ini dengan menghantar ke pasaraya dan menerima tempahan majlis serta orang ramai," katanya.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: