Sunday, 27 August 2017

Ketua Rombongan Haji Puas Hati Program Khas Haji PM

SHARE

Ketua Rombongan Haji tahun ini bersamaan 1438H Datuk Syed Salleh Syed Abdul Rahman melahirkan rasa gembira dan berpuas hati dengan kerjasama serta disiplin jemaah haji di bawah Program Khas Perdana Menteri (1MDB).
"Saya berpuasti hati dengan kerjasama diberikan termasuk Pengerusi Program berkenaan, Dato' Haji Jailani Ngah dan kami sentiaaa berhubungan berbincang untuk kebaikan jemaah," katanya sewaktu menerima kunjungan Urusetia Induk Program malam kelmarin bertempat di Pejabat Urusan TH di Mekah, di Abraj Janaddriyah.
Datuk Syed Salleh dalam pertemuan itu berkata, peningkatan jemaah haji seluruh dunia tahun ini adalah sebanyak 20 peratus atau 600 hingga 700 ribu yang sudah tentu memerlukan pengurusan yang sebaik mungkin.
Dengan peningkatan jemaah dari seluruh dunia pada musim haji kali ini, jemaah Malaysia akan bergerak ke Arafah lebih awal.
Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman berkata, langkah itu bagi memastikan operasi masya'ir jemaah Malaysia berjalan lancar.
Beliau berkata, dengan pertambahan jemaah itu antara cabaran utama dihadapi ialah kesesakan lalu lintas.
Berikutan itu, pihaknya memutuskan pergerakan jemaah Malaysia ke Arafah dibuat lebih awal pada 9 pagi, 8 Zulhijjah (30 Ogos).
Katanya, sebelum ini, pergerakan jemaah Malaysia hanya bermula selepas solat Zuhur pada 8 Zulhijjah dan dijangka selesai menjelang tengah malam hari sama.
Beliau berkata, semua jemaah akan dibawa secara berperingkat mengikut maktab penginapan masing-masing.
"Sebanyak 20 bas disediakan bagi setiap maktab yang akan membawa jemaah dalam tiga perjalanan," katanya pada sidang media selepas meninjau persiapan operasi masya'ir.
Ini bermakna 280 bas perlu disediakan bagi membawa jemaah di 14 maktab membabitkan keseluruhan 840 perjalanan.
Beliau berkata, pada musim haji kali ini, beberapa penambaikan dilakukan muassasah bagi memberi lebih keselesaan kepada jemaah.
Katanya, di Arafah, pengurusan muassasah menyediakan khemah baru yang lebih stabil, kalis api serta mampu menahan tiupan angin kencang.
"Ini tahun pertama kerajaan Arab Saudi mengenakan syarat ini di Arafah. Sebelum ini mereka menggunakan khemah dalam bentuk kain khemah saja.
"Dengan khemah lebih besar ini, ia dapat memuatkan jemaah lebih ramai, keadaan juga lebih selesa kerana dinding khemah lebih stabil dan kukuh," katanya.
Beliau berkata, di Arafah juga disediakan generator tambahan bagi membekalkan elektrik dan tidak hanya bergantung kepada bekalan yang disalurkan kerajaan.
"Ini bermakna pada tahun ini setiap maktab ada generator sendiri sebagai sokongan.
"Cuaca yang agak panas memerlukan pelbagai sumber bekalan elektrik yang tinggi untuk kipas berwap yang digunakan pada tahun ini," katanya.
Anak batu untuk melontar disediakan:
Katanya, penambahbaikan juga dibuat di Muzdalifah apabila tahun ini muassasah menyediakan anak batu melontar bagi setiap jemaah.
"Sebelum ini, jemaah perlu mengutip sendiri anak batu di Muzdalifah, tahun ini muassasah sediakan 100 anak batu untuk melontar di Jamarat," katanya.
Menurutnya, di Mina, penambahbaikan yang dibuat ialah alat penyejuk udara ditukar dengan set baru bukan saja di khemah Malaysia, malah khemah negara lain juga.
Beliau berkata, alat urinal untuk membuang air kecil turut disediakan untuk kemudahan jemaah tanpa perlu menggunakan tandas.
"Jemaah haji akan bermalam di Arafah dan pada esoknya iaitu 9 Zulhijjah (31 Ogos) selepas Zuhur masuklah waktu wukuf.
"Kemudian pada 6.30 petang 9 Zulhijjah, jemaah akan mula digerakkan dari Arafah ke Muzdalifah.
"Pada 9 Zulhijjah sekitar 11.45 malam iaitu detik separuh malam, jemaah akan mula digerakkan dari Muzdalifah ke Mina dan dijangka berakhir pada 9 atau 10 pagi, 10 Zulhijjah (1 September).
"Di Mina, aktiviti utama ialah melontar di Jamarat serta aktiviti agama yang lain seperti zikir dan tazkirah.
"Sebahagian besar jemaah akan balik dari Mina ke Makkah pada 13 Zulhijjah (4 September) untuk menyempurnakan tawaf dan saie haji seterusnya tahalul, maka sempurnalah ibadat haji mereka," katanya.
Sementara itu Ketua Urusetia Program Khas Haji Perdana Menteri berterima kasih kepada pihak Tabung Haji yang telah memberi layanan dan kerjasama yang sungguh baik kepada jemaah di bawah program itu seramai 1 100 orang kesemuanya pada tahun ini.
RUSLAN ABDUL RAHMAN MELAPORKAN DARI KOTA MEKAH
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: