Monday, 29 May 2017

Pesuruhjaya Pas Terengganu Yang Baru Mesra UMNO Dan Kerajaan

SHARE

Kehadiran sama Pesuruhjaya Pas Terengganu yang baru, Dato' Husien Awang menyambut Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam (28 Mei)  dan kemudian berbuka puasa bersama-sama di Program Penerapan Nilai-Nilai Murni Bersama TPM di Masjid Tok Jembal, Dewan Undangan Negeri, Seberang Takir (kawasan yang diwakili Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Razif Abd Rahman) membuka lembaran baru politik tanahair, khususnya di Terengganu.
Penulis melihat ini suatu perkembangan terbaru dalam pendekatan Pas, membasuh segala sikap dan tanggapan lama mereka terhadap Umno dan kerajaan Barisan Nasional (BN).

Apatah lagi, Husien tidak keseorangan tetapi bersamanya ialah Ahli Parlimen Kuala Nerus, YB Mohd Khairuddin At Takiri dan Adun Bukit Tunggal, YB Dr Alias Razak yang disebut-sebut akan mengambil alih sebagai ketua di barisan pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri Terengganu,

Justeru itu, keputusan yang dibuat oleh Presiden Pas, Dato' Seri Abdul Hadi Awang melantik Husien tidak syak lagi dikatakan sebagai usaha mencari seorang pemimpin Pas di Terengganu yang boleh mendekatkan diri dengan pimpinan BN dan Umno setelah tidak lagi bersama Pakatan Harapan.

Apakah ahli dan pengikut Pas di bawah boleh menerima pendekatan dan cara baru Pas ini, ia masih menjadi tanda tanya.

Namun hakikatnya ialah umat Islam perlu bersatu dan Pas tidak lagi seperti dulu menganggap Umno sebagai musuh,walaupun suatu ketika pernah menuduh Umno kafir melalui fatwa mereka (yang disebut Amanat Hadi).

Bersyukurlah sekarang pimpinan Pas telah kembali insaf dan mahu membuat pendekatan atau transformasi baru atau mungkin Islah.

Umno sentiasa menyambut baik, malah sentiasa bersangka baik dengan sikap dan pendekatan baru Pas itu.

Sama-samalah kita menunggu episod seterusnya, sikap Pas terhadap Umno, terutama menjelangnya PRU 14 tidak lama lagi.


SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: