Friday, 21 April 2017

Panel Penasihat Sebagai Penghubung Masyarakat Dan Warga Emas

SHAREPanel Penasihat Klinik Kesihatan di negeri ini perlu memainkan peranan sebagai penghubung bagi mengenalpasti warga emas dalam menjayakan Program Peningkatan Penjagaan Kesihatan Warga Emas.

Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Mohammad Omar berkata program yang dianjurkan oleh Panel Penasihat Klinik Kesihatan Kuala Berang itu merupakan satu daripada empat indikator yang mesti dilaksanakan oleh panel penasihat seluruh negara bagi memberi kesedaran kesihatan kepada masyarat awam.

Katanya lagi ,tujuan utama program itu ialah bagi menggalakkan kedatangan warga emas ke klinik bagi mengesan masalah kesihatan untuk penjagaan kesihatan yang optimum.

"Malaysia dijangka menjadi sebuah Negara Tua (age nation) pada tahun 2030 apabila penduduk negara yang berumur 60 tahun dan ke atas  mencapai 15 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk pada tahun tersebut.

"Melalui Dasar Kerajaan iaitu Dasar Warga Emas Negara telah di terangkan oleh kerajaan sejak 1995 dan pihak Kementerian telah mendokong perkara ini iaitu Dasar Warga Emas Sihat melalui Rancangan Malaysia ke 10.

"Di dalam dasar ini,polisi Kementerian  adalah warga emas yang melalui penuaan sihat,penuaan yang aktif,penuaaan produktif dan penuaan yang menyokong melalui program-program yang dijalankan di semua klinik kesihatan,"kata Mohammad.
Beliau berkata demikian kepada pemberita di sidang media di Majlis Perasmian Setia Bersama Negaraku Sehati@RTM 71#tganukemah dan Majlis Pelancaran Program Peningkatan Penjagaan Kesihatan Warga Emas Peringkat Klinik Kesihatan Kuala Berang di Kampung Kuala Menjing,Kuala Berang, hari ini.

Mohammad berkata antara masalah-masalah warga emas yang di kenalpasti adalah risiko jatuh,kurang penglihatan atau pendengaran dan penyakit-penyakit tidak berjangkit seperti kencing manis,darah tinggi ,stroke,penyakit jantung,buah pinggang kronik dan lain-lain lagi.

"Kita sediakan saringan kesihatan,rawatan dan temujanji susulan,fisioterapi dan perawatan gigi di semua klinik kesihatan termasuk klinik desa kepada warga emas ini.

"Malah kita wujudkan juga promosi seperti senamrobik supaya mereka ini kekal aktif serta amalan cara hidup sihat bagi mengekalkan kesihatan yang optima pada usia lanjut,"katanya.
SHARE

Penulis: verified_user

0 komen: